Az influenza, mint fertozo betegseg

Az influenza a legutak betegsege, ami kihat az egesz szervezetunkre.Tobb tipusa is letezik: A, B es C virusa igen ellenallo, es ujra es ujra mas virustorzsek jelennek meg.
A virusok genetikai allomanya gyorsan valtozik, az A tipusu influenza virus minden 10-ik evben globalis jarvanyhoz vezet, mig a B- virusok tobbnyire enyhebb tuneteket okoznak, a C- virusok pedig csak ritkan utik fel fejuket.

A betegseg tunetei es lefolyasa
Az influenza csepfertozessel terjed fokent tusszentessel, kohogessel, a virusok szervezetbe jutasat koveto nehany napon belul jelentkeznek a tunetek, mint peldaul: magas laz, torokfajas es kohoges, fej es vegtagfajdalom.A lazas allapot akar egy hetig is eltarthat s, ha nem lepnek fel komplikaciok a betegseg egy heten belul megszunik.

Az influenza szovodmenyei
Az influenza szovodmenyei elsosorban a gyengebb immunitassal rendelkezo betegeket, mint peldaul a kronikus sziv es errendszeri betegsegben, tudobetegsegben szenvedoket, s az idoseket veszelyezteti. Gyakori szovodmenye a bakterium okozta tudogyulladas, a virusok altal legyengitett szervezetet a bakteriumok konnyen megtamadjak.
Egyeb komplikacioi a betegsegnek az orrmellekureg- gyulladas masneven (sinusitis) es kozepfulgyulladas azaz (otitis). Egy ritkan elofordulo, de nagyon veszelyes szovodmeny az ugynevezett primer virusos tudogyulladas, a fertozes neha a szivet is tamadja.

Az influenza kezelese
Ha a betegseg komplikaciomentes, akkor tuneti kezelessel csillapithato a fajdalom es a laz, peldaul paracetamollal, de hatasos a hutofurdo is. A nagyon eros, szaraz kohogest pedig kohogescsillapitokkal enyhitheti, ezek mellett meg nagyon fontos a pihenes, es a sok folyadek fogyasztasa.
Bakterialis felulfertozodes eseten antibiotikumos kezelesre van szukseg, sulyos esetben a betegnek mar korhazi elletasra van szuksege.

Megelozes
A megelozest az influenza elleni vedooltas jelenti, ami a szovodmenyek kialakulasanak veszelye miatt a kovetkezo szemelyeknek ajanlott:
– 60 ev feletti kronikus betegeknek.
– Azoknak a szemelyeknek, akiknel nagy a fertozes veszelye.(pl.egeszsegugyben dolgozok).
– Gyermekotthonokban vagy idosek otthonaban eloknek.
A vedooltast meg a jarvany kezdete elott be kell adni, rendszerint evente osszel, amennyiben a beteg egeszseges ,s nincsen semmilyen fele akut betegsege vagy sulyos tojasfeherjeallergiaja.
Egy influenza jarvany kitorese sajnos nem akadalyozhato meg, eppen ezert a vedekezes, a megfelelo kezeles es a higienia betartasa nagyon fontos!


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=http://gyogyito-doktor.hu/az-influenza-mint-fertozo-betegseg/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/gyogyito/public_html/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/gyogyito/public_html/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19
Gazduire Web Claus