Az agyhartyagyulladas, mint sulyos fertozo betegseg

Virusok, bakteriumok, korokozok, ezen szavak hallatan mindjart a betegseg, fertozes, vedekezes jut eszunkbe, hiszen hallottunk mar enyhe, de sulyos lefolyasu jarvanybetegsegekrol is. Amitol megis leginkabb tartunk es felunk az az”agyhartyagyulladas”, amely sajnos sokszor vegzetes is lehet. Amikor errol a betegsegrol beszelunk legelosszor gyermekunk jut eszunkbe, oket szeretnenk megvedeni, hiszen a betegseg szempontjabol az 5 ev alatti gyerekek a legveszelyeztetebbek. Eppen ezert fontos nehany dolgot tudni es megjegyezni a betegseggel kapcsolatban, mert az idoben diagnosztizalt es kezelt agyhartyagyulladas szovodmenymentesen es jo eredmennyel gyogyithato.

Mit ertunk agyhartyagyulladason?
Agyhartyagyulladasnak nevezzuk az agyat es a gerincvelot korulvevo hartyak gyulladasos allapotat. Az agyhartyagyulladast tobbfele bakterium is kivalthatja, eloidezheti szamos bakterium, egysejtu gomba, virus es protozoon is. A leggyakoribb bakterilais korokozok a Neisseria meningitidis es a Haemophilus influenzae, de a Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli es a Listeria monocytogenes bakteriumok is kivalthatjak.

Oltasokkal vedekezhetunk a kor ellen

Oltasokkal vedekezhetunk a kor ellen

Az altaluk okozott korkepet Meningitis purulentanak, vagyis  gennyes agyhartyagyulladasnak nevezzuk. Jarvanyos vagy fertozo agyhartyagyulladast a Niesseria meningitidis, vagy mas neven meningococcus bakterium okoz. A meningococcus fertozes leginkabb a csecsemoket, az 1 es 5 ev kozotti gyermekeket veszelyezteti, de a 15-19 ev kozotti fiatalok is erzekenyek a betegsegre. A betegseg tunetei a magas laz, fejfajas, hanyinger, hanyas, illetve ( es amire nagyon oda kell figyelni, mert mar meghatarozo tunete az agyhartyagyulladasnak) a tarkomerevseg. Ha ezek a tunetek mar jelentkeznek azonnal orvoshoz kell fordulni, a kezeles pedig korhazban, fertozo osztalyon tortenik. A meningococcus okozta agyhartyagyulladas idoben szovodmenymentesen gyogyithato, de ellenkezo esetben sulyos maradvanytunete lehet a rokkantsag.

Oltasokkal vedekezhetunk a kor ellen
Az agyhartyagyulladast okozo bakterium cseppfertozessel terjed, az emberi szervezeten kivul nagyon hamar elpusztul, a betegseg csak szoros kontaktus, egyutteles eseten terjedhet. Az agyhartyagyulladast okozo bakteriumok nehanyaval szemben letezik vedooltas.

A Haemophilus influenzae elleni oltast ingyenesen megkapja minden kisgyermek meg 1 eves kor alatt, a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) elleni oltoanyag nem kotelezo, de megkaphato minden 2 ev alatti kisgyermek szamara. E bakterium fertozese leginkabb a fel ev alatti gyermekeket veszelyezteti, ezert mar 2 honapos kortol javasolt az oltasi sorozat megkezdese. A meningococcus elleni oltas szinten nem kotelezo, de mivel az 5 ev alatti gyermekek a legveszelyeztetettebb korcsoport, az oltasi sorozatot javasolt minnel fiatalabb eletkorban elkezdeni. Figyeljunk oda es idoben vedjuk meg gyermekeinket az agyhartyagyulladastol es barmilyen furcsa tunet eseten ne habozzunk, forduljunk azonnal orvoshoz!


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=http://gyogyito-doktor.hu/az-agyhartyagyulladas-mint-sulyos-fertozo-betegseg/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/gyogyito/public_html/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/gyogyito/public_html/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19
Gazduire Web Claus