Amit az etelmergezesrol tudni kell

Amit az etelmergezesrol tudni kell

Etelfertozes elo bakteriumokat, mint pl: (patogen Coli torzsek, Salmonella, Staphylococcus) tartalmazo etel, elelmiszer fogyasztasat kovetoen alakul ki. Etelmergezes eseten nem  elo bakteriumok, hanem az altaluk termelt toxinok okozzak a betegseget, mint peldaul a Clostridium Botulinum bakterium toxinja altal okozott kolbaszmergezes. A helytelenul vagy hosszabb ideig tarolt elelmiszerekben, kulonbozo etelekben a korokozok szaporodasanak kedvezoek a feltetelei. Etelmergezes leggyakrabban a tejszines vagy tojasos kremek, hazi disznosajt, fott teszta, hal es gombas etelek, nyitva hagyott konzervek fogyasztasa utan jelentkezik. A Salmonella lappangasi ideje 8-12 ora, mig a bakteriumokra, bakteriumtoxinokra, (mint pl: a Staphylococcus) az 1-5 oras lappangasi ido jellemzo.

Elofordulas
A fertozes fo szezonja a nyaralasok, taborozasok ideje, nem telik el egyetlen nyar sem tomeges etelmergezes nelkul.

Az etelmergezes okai

Az etelemergezesek, etelfertozesek hattereben virusok, gombak, bakteriumok es egysejtu vagy tobbsejtu parazitak allnak. Bakterialis etelmergezes, mint peldaul a Staphylococcus aureus mergezes  eseteben a bakterium altal termelt enterotoxin okozza a megbetgedest. A taptalajt a korokozok szamara leggyakrabban a tojasos etelek, fagylaltok, tejszines kremek, fott tesztak, belsosegekbol keszult etelek, mint peldaul a (disznosajt) adjak.

Salmonella fertozes:

Amit az etelmergezesrol tudni kell

Amit az etelmergezesrol tudni kell

Oka a higienes szabalyok be nem tartasa, tojas, baromfi, hus es huskeszitmenyek, cukraszsutemeny fogyasztasaval terjed a nem megfelelo hofokon tarolt, illteve az elegtelen hokezeles miatt. Szennyezett eszkozokrol, a dolgozok kezerol is bekerulhet a salmonella az etelekbe. Az Escherichia Coli bakteriumtorzsek fo forrasa a szeklet, nyers zoldsegfelek, salata, piszkos kez, munkaruha altal. Megfelelo hokezelessel, tisztasaggal, hutokezelessel megelozheto.

A Yersinia enterocolitica  a beteg ember vagy allat altal fertoz, az emberi kez, a viz, az elemiszer, mint peldaul (baromfihusok, sertes, marha, tej es tejtermekek, cukraszsutemenyek) terjesztik, jol turi a hutott korulmenyeket. A Campylobacter Jejuni meg a fagyasztott elelmiszerekben is sokaig eletben marad, vizzel, salataval, pasztorozott tejjel, nyers hussal (foleg szarnyasokkal) terjedhet.

A virusok nem szaporodnak elelmiszerekben, de fertozokepesek peldaul kagyloban, nyers  tejben, tojasban fordulhatnak elo, alapos hokezelessel elpusztithatok. A fonalas gombak altal termelt mikotoxinok is veszelyesek lehetnek, a mikotoxin a penesszel fertozott novenyi termek, gyumolcs fogyasztasaval kerulhet az emberi szervezetbe,de a  fertozott takarmanyt fogyaszto allatok teje altal is. A parazitak okozta fertozest a piszkos kez, szennyezett viz,  a nem megfeleloen megtisztitott zoldsegek terjeszthetik.

Az etelmergezes tunetei:
– Hanyas, hasmenes, emelyges, esetenkent laz es gyengeseg a leggyakoribb tunet a fertozes tipusanak megfeleloen.

Fontos tudnivalo!
Ha az etelmergezes barmelyik tunetet eszleljuk azonnal forduljunk orvoshoz, mert a betegsegnek sulyosabb kovetkezmenyei is lehetnek!

Gazduire Web Claus